David Hamilton Jacksons hjemkomst fra Danmark

David Hamilton Jackson kæmpede for bedre forhold for arbejderne på de tre vestindiske øer. Mange så ham som en helt. Beskrivelserne af hans hjemkomst efter et ophold i Danmark illustrerer de tårnhøje forhåbninger til ham.
Hjemkomsten til St. Croix i 1915.
Hjemkomsten til St. Croix i 1915, som den må have taget sig ud. (Kongelige Bibliotek).

Efter en rejse til Danmark i sommeren 1915 ankom Jackson med skib til St. Thomas den 11. september 1915 og til St. Croix næste morgen. Alle mand var af huse, og modtagelsen var hjertelig.

En højstemt beskrivelse af Jackson hjemkomst

Jacksons allierede og kollega, Ralph de Chabert, gav en højstemt beskrivelse af  begivenheden i avisen St. Croix Bulletin. Han berettede, at flag vajede overalt, og arbejderne havde taget opstilling ved vejene uden for plantagerne for at hylde Jackson. Ankomsten til Christiansted var ifølge de Chabert en prins værdig, da husene var dekoreret med flag, blomster, buegange af palmeblade og det smukke Dannebrog. To messingbands spillede musik, der var komponeret til Jackson, mens kvinder overøste hans bil med blomster. Jackson holdt en tale og sluttede af med et nifoldigt leve for Kong Christian den Tiende, hvilket fik samtlige mænd til at tage hatten af i respekt. Ifølge de Chabert markerede dette ”a change of sentiment, and a general feeling of loyalty towards our high-cultured mother country”.

Forgæves optimisme

Optimismen ved David Hamilton Jacksons hjemkomst og forhåbningerne om et bedre forhold mellem Danmark og arbejderne på øerne viste sig dog snart forgæves. Øernes befolkning kom i et stadigt voldsommere modsætningsforhold til de danske myndigheder, og efter to år med strejker og uroligheder blev øerne i 1917 solgt til USA. Efter salget fortsatte David Hamilton Jackson kampen for bedre vilkår for arbejderne på øerne.

Den danske amerikadamper ”Oscar II”
Den danske amerikadamper ”Oscar II”, som David Hamilton Jackson sejlede med på sin rejse. (Rigsarkivet).