
Tema
David Hamilton Jackson
Den sorte arbejderleder David Hamilton Jackson er blevet beskrevet vidt forskelligt. For embedsmændene i den sidste danske tid var han en ubehagelig oprører. Men for øernes farvede befolkning var og er han en helt.
David Hamilton Jacksons liv
David Hamilton Jacksons liv i begivenheder fra 1884, hvor han blev født til 1946, hvor han døde.
David Hamilton Jacksons familie
David Hamilton Jackson var en initiativrig frontkæmper for bedre forhold for arbejderne i Vestindien. Han grundlagde både en avis og en fagforening og fik betydelig indflydelse. Selv kom han fra beskedne kår i en familie af både lærere og tidligere slaver.
David Hamilton Jackson i Danmark 1915
Slaveriets ophævelse i den danske koloni i Vestindien gav befolkningen formel frihed, men ændrede ikke stort på dens usle levevilkår. En af de vigtigste forkæmpere for reformer, David Hamilton Jackson, besøgte i 1915 Danmark for at kræve bedre forhold. Han mødte forståelse hos mange, men kun uforpligtende tilsagn fra myndighederne.
David Hamilton Jacksons hjemkomst fra Danmark
David Hamilton Jackson kæmpede for bedre forhold for arbejderne på de tre vestindiske øer. Mange så ham som en helt. Beskrivelserne af hans hjemkomst efter et ophold i Danmark illustrerer de tårnhøje forhåbninger til ham.
Avisen The Herald
David Hamilton Jackson var en af frontkæmperne for bedre forhold for arbejderne i den danske koloni i Vestindien. Et af hans vigtigste tiltag var avisen The Herald, som han skabte i 1915. Avisen blev et talerør for arbejderkampen og bragte en hvas kritik af forholdene på øerne.
Fagforeningen The St. Croix Labour Union
Længe efter slaveriets ophævelse herskede der usle forhold for befolkningen i den danske koloni i Vestindien. David Hamilton Jackson var foregangsmand i kampen for reformer. I 1915 var han med til at skabe fagforeningen Labour Union, som ubetinget blev den mest indflydelsesrige organisation i kampen for bedre forhold på øerne.
Strejker og uro
Med krav om bedre arbejdsforhold gik arbejderne på St. Croix, med Labour Union og David Hamilton Jackson i spidsen, i generalstrejke den 24. januar 1916. Efter en måneds strejke havde de vundet striden. Men arbejdernes protester sluttede ikke her. Modstanden udviklede sig og bredte sig til de andre øer, og fra Danmark udsendte man et krigsskib for at dæmpe gemytterne på øerne.
Strejke trods afsavn
I kampen for bedre forhold for arbejderne på øerne organiserede fagforeningen Labour Union, med David Hamilton Jackson i spidsen, en generalstrejke i 1916. Strejken endte med en sejr for arbejderne. De store omkostninger undervejs vidner om et stærkt lederskab, der formåede at fastholde strejken trods afsavn.