En check på 25 millioner dollars

Før den højtidelige ceremoni kunne finde sted, hvor Danmark officielt overdrog de vestindiske øer til USA, skulle betalingen falde. Fem timer før ceremonien blev en check på 25 millioner dollars overrakt til den danske ambassadør i Washington.
Check fra salget af de dansk vestindiske øer.
Forside og bagside af checken på 25 millioner dollars, udstedt til ambassadør Constantin Brun. I Rigsarkivet i København findes kun en kopi af checken, da Brun jo var nødt til at aflevere den originale check til amerikanerne for at få den indløst og pengene udbetalt. (US National Archives, Washington DC).

På dagen for overdragelsen af øerne, lørdag den 31. marts 1917, præcis klokken 11 lokal tid i Washington DC fandt betalingen sted. Den amerikanske udenrigsminister Robert Lansing overrakte den danske ambassadør Constantin Brun en check på den aftalte sum af 25 millioner dollars betalbar i guld – ”in payment of cession of the Danish West Indian Islands to the United States”, som der står på checken. Den var underskrevet af finansminister William McAdoo.

Tre banker

Ambassadør Brun underskrev kvitteringen i hele fire eksemplarer for modtagelsen af de mange penge. Straks derefter sørgede det amerikanske finansministerium for, at pengene blev delt og indsat i tre forskellige storbanker i USA på den danske regerings vegne. Pengene blev indsat i form af såkaldte guldcertifikater.

Overdragelsen kunne finde sted

Da bankerne havde bekræftet modtagelsen af pengene, telegraferede Brun klokken 11:15 til de danske myndigheder på St. Thomas, at overdragelsen af kolonien kunne finde sted. Det gjorde den samme dag klokken 16 lokal tid. Herefter var øerne amerikanske, og 250 års dansk styre på de vestindiske øer var forbi.

Billede af checkens overrækkelse.
Checken overrækkes. Fra højre ses finansminister William McAdoo, udenrigsminister Robert Lansing og ambassadør Constantin Brun. Yderst til venstre står viceadmiral James H. Oliver, der blev øernes første amerikanske guvernør. (Det kongelige Bibliotek).
Tegning af Alfred Schmidt i Klods-Hans 1917.
Statsminister C. Th. Zahle præsenterer regningen for ”3 smaa Øer” for præsident Woodrow Wilson. (Alfred Schmidt i Klods-Hans 1917).