Kongens åbne brev til den vestindiske befolkning

Selv om der var langt mellem Vestindien og Danmark, var der opstået et fællesskab. For nogle var salget til USA et sørgmodigt farvel til det fjerne moderland. Tre uger inden koloniens overdragelse til USA underskrev kong Christian den Tiende den 9. marts 1917 et åbent brev til den befolkning, der snart ikke længere ville være hans undersåtter.
Første side af det originale åbne brev af 9. marts 1917. (Rigsarkivet).

Brevet blev både læst op og trykt i avisen. Den fungerende guvernør Henri Konow læste det op for de lokale embedsmænd og politikere, og det blev trykt i avisen St. Thomæ Tidende på både dansk og engelsk den 21. marts 1917. Engelsk var det sprog, som de fleste forstod i kolonien, hvor danskere kun udgjorde et lille mindretal.

Det bedste for øerne

Det åbne brev fra kongen påpegede, at salget var det bedste for de tre øer, og at Danmark havde sikret befolkningen forskellige rettigheder i forbindelse med salget. For eksempel kunne indbyggerne selv vælge, om de ville blive boende på øerne eller forlade dem. Hvis man valgte at blive på øerne, kunne man beholde sit danske statsborgerskab eller blive amerikansk statsborger.

Loyalitet og hengivenhed

Afslutningsvis mindede kongen om den århundredlange forbindelse mellem Danmark og øerne. Kongen takkede for loyalitet og hengivenhed fra øernes befolkning og ønskede dem alt vel i fremtiden. Brevet nævnte hverken de årelange uroligheder, der havde hersket på øerne, de omfattende sociale problemer og fattigdom eller indbyggernes lange kamp for bedre forhold.

Det åbne brevs fulde tekst kan findes her.

Billede fra guvernementshuset på St. Thomas den 17. marts 1917.
I guvernementshuset på St. Thomas den 17. marts 1917 oplæser guvernør Henri Konow kongens åbne brev for de forsamlede embedsmænd. (Det kongelige Bibliotek).