Skæbnehistorier

Hezekiah Smith: Den sidste danske straffefange fra Vestindien

Den 15. september 1923 underskrev Christian X en benådning af en fange i Horsens Statsfængsel. Benådninger var ikke usædvanlige, men denne benådede var den sidste straffefange i Danmark, der havde fået sin dom på de vestindiske øer.
Hezekiah Smith fremstillet i Frederiksted Ekstra Kriminalret.
Hezekiah Smith, alias William Smith, alias Queen Mary’s Son, fremstillet i Frederiksted Ekstra Kriminalret, hvor han den 14. december 1904 blev dømt til døden. I dommersædet sad Anders Jensen Langkjær. Fotografiet blev taget af Emilie Langkjær (1874-1960).

Fangen, som straks efter benådningen blev udvist af riget for bestandig, hed Hezekiah Smith. Knap 20 år tidligere var han ved retten på St. Croix blevet dømt for at slå sin kæreste, Consuela fra plantagen Betty’s Hope, ihjel. Han fik den straf, som Christian V’s Danske Lov fra 1683 foreskrev: ”at miste sin hals og hans hoved at sætte på en stage”.

Slap for halshugning

Ganske vist var man, også i Vestindien, ophørt med at hugge hovedet af selv drabsmænd. Hezekiah anmodede derfor kongen om benådning ved livsvarigt fængsel i stedet for. Hezekiah slap for halshugning, men fik i stedet livsvarigt fængsel. Den benådning gad Hezekiah dog ikke at vente på. Han dirkede sin celledør i Frederiksfort op med et søm og kravlede over et plankeværk ud i friheden. Han blev eftersøgt, men var ikke at finde – selv om der blev udlovet en dusør på 20 dollars.

Ny fængselsdom i Baltimore

Hezekiah havde stjålet en robåd og var stukket til søs, forsynet med en flaske vand og seks kokosnødder. Ni dage senere nåede han Puerto Rico. Her arbejdede han en tid som sjover (daglejer, der lavede forefaldende arbejde) på havnene. Derefter tog Hezekiah hyre på en amerikansk skonnert, der gik til Baltimore. Han gik i land og fandt sig en ny kæreste. Heller ikke dette forhold var ren idyl. Hezekiah befandt sig således i januar 1908 i fængslet i Baltimore, dømt for morderisk overfald på kæresten Minnie Smith. I fængslet blev han genkendt som den berygtede morder fra St. Croix, og Hezekiah blev udleveret til Danmark og Horsens Statsfængsel.

Benådet i Danmark og sendt til Trinidad

De første år i fængslet var han en urolig fange, der flere gange blev straffet. I 1919 havde han dog opført sig pænt så længe, at inspektøren fra Horsens Statsfængsel ville indstille ham til benådning. Men de – nu amerikanske – vestindiske øer ville under ingen omstændigheder have Hezekiah igen. Ved overdragelsen af øerne til USA i 1917 havde Hezekiah ikke adresse på øerne, og han havde heller ikke anmodet om at beholde sit danske statsborgerskab. Dermed havde hans ophold i fængslet gjort ham statsløs. Det kom til at koste ham fire år ekstra i Horsens. I 1923 fandt man dog en løsning, nemlig at sætte Hezekiah ombord på en polsk skonnert, der skulle til Trinidad.

Og således ender historien om Hezekiah. Det kan dog tilføjes, at han oprindeligt blev efterlyst under navnet ”Hezekiah Smith, alias William Smith, alias Queen Mary’s son”. Han var nemlig søn af en anden prominent vestinder: Oprørslederen Queen Mary, der i sin tid havde siddet 10 år i Kvindefængslet på Christianshavn.