Tema
Slaveri
Her kan du læse om slavernes tilværelse i kolonien. Blandt andet om slavehandlen over Atlanten, arbejdsforhold og sygdom, oprør og straf, om de frie farvede og om ophævelsen af slaveriet i 1848.
Tema
Sygdom og død blandt slaverne
Livet som slave på De Vestindiske Øer var ikke kun præget af hårdt arbejde, brutal afstraffelse og magtesløshed. Men også af sygdomme, invaliderende arbejdsskader og dødens konstante nærvær.
Læs mere
Tema
Slavernes helbred: Ulykker, selvskade og selvmord
Slavernes hverdag var præget af hårdt og farligt arbejde, mishandlinger og voldsom frustration. Det ses af de skader, de pådrog sig, enten pga. arbejdsulykker, eller fordi de valgte at gøre skade på sig selv.
Læs mere
Tema
Slavefrigørelsen i 1848
Danmark var den første nation, som i 1803 forbød slavetransport over Atlanten. Men Danmark var langt fra den første til at afskaffe selve slaveriet. Det skete først i 1848.
Læs mere
Tema
Slaveliv – da mennesker var ejendom
Tankerne om, at alle mennesker er født med grundlæggende rettigheder var ikke herskende i 1700-tallet. Man kunne eje andre mennesker på lige fod med gods og penge.
Læs mere
Tema
Slavebørn: Orden og straf
Når slavebørn direkte eller indirekte havde været involveret i en forbrydelse, havnede de i politiretsprotokollerne. Faktisk er det et af de få typer arkivalier, der giver et glimt af slavebørnenes liv på St. Croix, St. Thomas og St. Jan.
Læs mere
Tema
Slavebørn: Arbejde og fritid
Så snart børnene var store nok, skulle de arbejde for deres ejer. Der var meget lidt tid til leg. De historiske kilder om livet på De Vestindiske Øer fortæller kun i glimt, hvordan det var at være slavebarn.
Læs mere
Tema
Maronløb og anden modstand
Slavelivet på plantagerne var hårdt. Der var ikke mange muligheder for at gøre modstand. En del slaver løb maron, det vil sige stak af, andre gjorde oprør, og atter andre så ingen anden udvej end at tage deres eget liv.
Læs mere
Tema
De ”frikulørte” – ikke helt så frie
Ud over europæere og slaver levede der også en tredje befolkningsgruppe i den danske koloni i Vestindien - de såkaldt frikulørte. Det var mennesker af afrikansk eller afrikansk-europæisk herkomst, der ikke var slaver, men frie.
Læs mere
Tema
Dansk forbud mod slavehandel over Atlanten i 1792
Fra 1650’erne deltog Danmark i slavehandelen over Atlanten. I alt blev omkring 120.000 slavegjorte afrikanere ført fra Afrika til Vestindien på skibe under Dannebrog.
Læs mere
Tema
Barbariske straffe til slaver med oprørstrang
Noget, europæerne i Vestindien altid frygtede, var oprør blandt slaver og landarbejdere. Det skete i 1733 på St. Jan, i 1848 på St. Croix og igen på St. Croix i 1878. Ethvert tegn på oprør blev straffet hårdt. Det gjaldt også det planlagte slaveoprør på St. Croix i 1759.
Læs mere
Tema
Slavelisterne
Enhver fri borger i kolonien skulle hvert år udarbejde en liste over de personer, der opholdt sig på hans eller hendes ejendom. Listerne blev brugt til at udregne skatter. I dag er listerne vigtige kilder til viden om slavernes forhold.
Læs mere