Nyhed

Kolonihistorien kort fortalt og perspektiver ved digitaliseringen af kilderne

Formålet med Rigsarkivets digitaliseringsprojekt er at give så mange som muligt adgang til at bruge det originale kildemateriale. Her fortæller forskellige personer om perspektiverne i, at kilderne nu er tilgængelige for alle.

Rigsarkivet har med støtte fra Kulturministeriet produceret en række korte film, som introducerer til Dansk Vestindiens historie og hvor forskellige personer fortæller om perspektiverne i, at kilderne nu er tilgængelige for alle

Se trailer til filmene:

Kolonien i Dansk Vestindien har en lang og broget historie. Erik Gøbel, seniorforsker og arkivar ved Rigsarkivet, giver en kort introduktion til Dansk Vestindiens historie.

Billedkunstneren Jeannette Ehlers bruger kolonihistorien i sine værker og fortæller her om det voldsomme indtryk det giver at læse reglementet for, hvordan slaver skulle afstraffes.

Mange frivillige indtaster arkivalier fra Danmarks kolonitid. En af dem er Jens Willumsen. Da han meldte sig som frivillig, fik han en følelse af at komme tættere på historien. Han håber, at materialet vil give andre en lignende oplevelse.

Vibeke Tuxens oldeforældre stammer fra Dansk Vestindien. Hun blev interesseret i slægtsforskning, da hun fandt en beretning fra sin oldefar og begyndte grave i familiehistorien i Rigsarkivets dokumenter fra de tre vestindiske øer, St. Croix, St. Thomas og St. Jan. I dag føler Vibeke Tuxen derfor, at hun kender sin oldefar.