Nyhed

Over 1 km kildemateriale fra kolonitiden er tilgængeligt for alle

Rigsarkivet åbnede d. 1. marts 2017 for adgangen til alle Rigsarkivets digitaliserede kilder fra da Danmark var kolonimagt på De Vestindiske Øer. Du kan læse og lære mere om denne del af danmarkshistorien på dette website eller du kan gå direkte til at søge i de originale kilder.

Rigsarkivets projekt har i over tre år arbejdet på at digitalisere en enorm mængde historiske kilder fra den danske kolonitid. Digitaliseringsprojektet startede i 2013 i anledning af, at det i 2017 er 100 år siden, at Danmark solgte de tre vestindiske øer til USA. Rigsarkivet har scannet historiske kilder svarende til 1.200 hyldemeter – i alt over 5 millioner digitale billeder af dokumenter, hvoraf flere er optaget på UNESCOs liste over skriftlig verdenskulturarv.

Rigsarkivets projekt sigter mod den bredere befolkning. Både ved at historien bliver formidlet via artikler og digitale tidslinjer, samt ved at forsøge at gøre de håndskrevne dokumenter lettere at læse og søgbare. Over 150 frivillige fra blandt andet Danmark og det tidligere Dansk Vestindien (nu U.S. Virgin Islands) har brugt tusindvis af timer på at indtaste dokumenter elektronisk, så flest muligt kan finde og læse dem. Samtidig arbejder de frivillige på at ’tagge’ de dokumenter, der kan bruges til slægtsforskning, så man kan søge på blandt andet personnavne og stednavne.

De frivilliges arbejde fortsætter hele 2017, og når projektet er slut ved udgangen af 2017, forventes det, at de vil have indtastet mindst 30.000 sider.

Rigsarkivets projekt blev fejret ved en konference i Rigsarkivet d. 1. marts 2017, hvor Kulturminister Mette Bock åbnede for adgangen til de digitaliserede arkivalier.

Gå på opdagelse i de originale kilder her i den nye digitale søgefunktion.

Digitaliseringsprojektet er muliggjort af en donation fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal i samarbejde med Kulturministeriet og Rigsarkivet.