Om projektet

Brug af websitet

Dette temawebsite formidler historien om den danske koloni i Vestindien. Samtidig er websitet en indgang til millioner af originale dokumenter, som i perioden 2013-16 er blevet digitaliseret og i 2017 gjort tilgængeligt via dette website.
Rigsarkivets magasiner.
Foto fra Rigsarkivets magasiner på Kalvebod Brygge i København. Fotograf: T. Eskerod.

Websitets tidslinje, temaer og skæbnehistorier skaber overblik over de 250 års historie og danner en indledende struktur i forhold til de originale kilder. Det giver flere indgange til materialet og skaber et overblik over væsentlige begivenheder. Artiklerne giver smagsprøver på de begivenheder, de originale arkivalier dokumenterer. Rigsarkivet håber, at websitet vil styrke interessen for Danmarks kolonihistorie og de originale kilder.

Websitet har forskellige indgange alt efter formålet med besøget. Der er eksempelvis en indgang til interaktivt undervisningsmateriale om den danske slavehandel komplet med lærervejledning og guldbog om kildekritik.

For dem der ønsker at komme direkte til arkivalierne leder indgangen Søg i arkivalier direkte ind til søgninger i de originale dokumenter. Det kræver tålmodighed og viden om arkivalier at finde de oplysninger, man leder efter. Rigsarkivet har dermed udarbejdet et overblik over kilderne efter den struktur de er registreret i samt udarbejdet en række gode råd, hvis du aldrig har søgt efter oplysninger i arkivalier før.

Download liste over arkivskabere og arkivserier som du kan søge i på dette website.

Gå til “Sådan kommer du i gang med at søge: Fem gode råd.”

Der er endvidere lavet specifikke vejledninger til de vestindiske arkivalier, hvis du leder efter:

En person, et sted eller et emne indenfor Slaveri, Handel og søfart og kolonimagt.

Endvidere er der en søgevejledning til, hvordan du bruger selve søgefunktionen på websitet herunder f.eks. bestemte søgetegn.

5 millioner filer optælles som ca. 15.000 billedserier og over 130.000 indtastede poster

Originaldokumenterne fra den vestindiske lokaladministration fylder ca. 870 hyldemeter. Dokumenterne fra den dansk-vestindiske centraladministration fylder ca. 414 hyldemeter. Der er dermed tale om en omfattende mængde bevarede protokoller, breve og andre dokumenter, der alle er blevet scannet i 2013-2016 og gøres tilgængelige via dette website i 2017. Samlingen blev i 1997 optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Efter scanningen udgør dokumenterne over 5 mio. billedfiler, der er lagt i Rigsarkivets databaser, hvorfra de kan hentes og vises her på websitet, når de bliver frigivet. I søgefunktionen er der en optællingsfunktion for at give søgeren en fornemmelse af det antal hits og kilder der søges i. Optællingen er opdelt på henholdsvis scannede arkivalier og transskriberede arkivalier. De sidstnævnte er arkivalier, der er tilføjet søgedata af frivillige (se mere nedenfor). De 5 mio. billedfiler af scannede arkivalier er opdelt i over 15.000 billedserier. De transskriberede arkivalier indeholder i skrivende stund ca. 130.000 poster som frivillige har indtastet. Denne optælling er dynamisk, da der fortsat indtastes på arkivalierne via crowdsourcing.

Crowdsourcing: Du kan være med til at digitalisere

De fleste af dokumenterne er skrevet på dansk med gotisk håndskrift. Brugere, der ikke læser dansk eller gotisk håndskrift, vil derfor ikke umiddelbart kunne få glæde af dokumenterne.

Det er en meget stor opgave at transskribere og oversætte samtlige dokumenter til engelsk, og det var ikke en del af Rigsarkivets projekts ramme og levetid. Men Rigsarkivet har siden juni 2015 testet, hvor langt man kan nå med opgaven i et pilotprojekt om crowdsourcing. Parallelt med udviklingen af dette website har Rigsarkivet udarbejdet en it-platform til crowdsourcing. Den fungerer som infrastruktur for frivillige, der ønsker at medvirke til at transskribere og oversætte de originale kilder. Rigsarkivet har i den forbindelse prioriteret dokumenter, der kan give vestindiske, danske og andre efterkommere indsigt i deres slægts gøren og laden, herunder folketællinger, matrikler og slavelister. Du kan dermed som frivillige hjælpe med at tilføje arkivalierne søgeord og tekst, så det bliver nemmere for andre at finde præcis de oplysninger, de leder efter.

Hvis du vil vide mere eller melde dig som frivillig, kan du besøge crowdsourcing-portalen her.